16 June 2012

Siapa itu Qarin

Assalamualaikum..

Dah lama rasnya tak menulis.. Kali ni just nak share, Siapa itu Qarin.. Mungkin ada yang da tahu.. Tapi saya baru tau lepas dengar kuliah maghrib di kolej.. Hehe.. Seorang ustaz menceritakan serba sedikit tentang Qarin, iaitu semasa kita lahir, kita dilahirkan bersama Qarin.. Ibarat kembar kita. Ustaz tak cerita lebih lanjut sebab tajuk kuliah masa tu Bicara Hati.. hehe.. tetiba ada selit pasal Qarin sikit2.. So, saya pun cari siapa itu Qarin.


Qarin adalah jin yang dicipta oleh Allah sebagai pendamping manusia. Boleh dikatakan ia sebagai “kembar” manusia. Setiap manusia yang dilahirkan ke dunia ini pasti ada qarinnya sendiri. Rasulullah saw sendiri tidak terkecuali. Cuma bezanya, qarin Rasulullah adalah Muslim. Manakala yang lainnya adalah kafir.
 
Pada umumnya qarin yang kafir ini kerjanya mendorong dampingannya membuat kejahatan. Dia membisikkan was-was, melalaikan solat, berat nak baca al-Quran dan sebagainya. Malah ia bekerja sekuat tenaga untuk menghalang dampingannya membuat ibadah dan kebaikan.
 
Untuk mengimbangi usaha qarin ini Allah utus malaikat. Ia akan membisikkan hal-hal kebenaran dan mengajak membuat kebaikan. Maka terpulanglah kepada setiap manusia membuat pilihan  mengikut pengaruh mana yang lebih kuat. Walau bagaimanapun orang-orang Islam mampu menguasai dan menjadikan pengaruh qarinnya lemah tidak berdaya. Caranya dengan membaca “Bismilah” sebelum melakukan sebarang pekerjaan, banyak berzikir, membaca al-Quran dan taat melaksanakan perintah Allah.
 
Qarin akan berpisah dengan “kembar”nya hanya apabila manusia meninggal dunia. Roh manusia akan di tempatkan di alam barzakh sedangkan terus hidup kerana lazimnya umur jin adalah panjang. Walau bagaimanapun, apabila tiba hari akhirat nanti maka kedua-duanya akan dihadapkan ke hadapan Allah untuk diadili. Tetapi qarin akan berlepas tangan dan tidak bertanggungjawab atas kesesatan dan kederhakaan manusia.

Maka, ucplah Bismillahirrahmanirrahim dalam semua perkara :)

Sumber: Darussalam

No comments:

Post a Comment