Assalamualaikum.
Tetiba rasa blog ni dah bertukar
jadi blog masakan pulak. Krisis identity betul. Hehe.. So, kali ni saya buat
talam labu. Sebelum ni tak pernah buat apa-apa talam pun. Ni gara-gara saya
makan talam keladi jiran kakak saya buat. Heaven gila sedap. Hehe. Syukur syukur
rezeki Allah bagi J
Makanya, saya sendiri nak buat
kuih talam. Tapi yang ni saya punya versi talam labu. Hehe. Hentam je lah labu.
Rupa memang tak berapa cantik sebab first time buat.yang penting sedap. Hehe.
Lepas ni kalau ada keladi kat rumah boleh lah try buat yang keladi pula. Before
saya update entry ni, saya dah buat 3x kuih talam labu. Tapi tak sempat nak
amik gambar yang cantik. So, ini gambar yang first time buat dulu. Itu yang
agak messy. Hehehe
Bahan-bahan:
Lapisan bawah
1. 2
cawan santan cair
2. 1
cawan tepung beras
3. 1
sk garam
4. Labu
dipotong dadu kecil, direbus bersama secubit garam sehingga lembut
Lapisan Atas
1. 2
cawan santan pekat
2. 1
cawan tepung gandum
3. 1
cawan gula pasir
4. Sehelai
daun pandan
5. Secubit
garam
6. Pewarna
kuning.
Cara-cara:
Lapisan bawah
1. Campurkan
santan cair, tepung beras dan garam ke dalam periuk.
2. Panaskan
di atas api, sentiasa kacau supaya tepung tidak berketul.
3. Setelah
pekat, angkat periuk dan masukkan labu yang telah direbus tadi. Gaul rata.
4. Panaskan
air di dalam periuk kukus.
5. Letakkan adunan di dalam dulang dan kukus selama 5-10
minit.
Lapisan Atas
1. Panaskan
santan, garam dan gula sehingga gula larut sahaja. Masukkan juga dan pandan
yang disimpul.
2. Kemudian,
biar seketika sehingga agak-agak sejuk.
3. Setelah
sejuk, keluarkan daun pandan. Masukkan tepung gandum. Gaul rata.
4. Masukkan
pewarna kuning. Kemudian tapiskan ia.
5. Setelah
lapisan bawah siap dikukus 5-10 minit tadi, tuang lapisan atas pula.
6. Kukus
lagi sehingga masak kira-kira 20 minit.
Ok, sedia dihidang
untuk minum petang or sarapan pagi. ehm.. sedap!! Untuk versi talam keladi pun
sama je. Just tukar keladi. Hehehe..
No comments:
Post a Comment